150 jaar Markt in Hengelo

De Hengelose markt is al van af 1854 een begrip in Hengelo en omstreken. In dat jaar heeft de gemeenteraad van Hengelo besloten om maandelijks een roggemarkt te laten plaatsvinden . De belangstelling voor de markt nam steeds meer toe en op 30 april 1866 werd aan de roggemarkt , een boter en groenten markt toegevoegd zo blijkt uit de gemeentelijke archieven. De wekelijkse warenmarkt was hiermee gestart. Vanaf dat moment is de markt een belangrijke rol gaan spelen in het centrum van Hengelo.

Een belangrijke schakel in het economische verkeer is ontstaan. Een schakel die belangrijk was en is voor meer dan alleen de handelaren zelf. Een schakel die zorgt en zorgde voor vele banen in en om het centrum van Hengelo. Een schakel die mede ook zorgde voor de groei van de gemeente Hengelo. Het is op 30 april 2016 dan ook 150 jaar geleden dat het bestuur van de gemeente Hengelo een wekelijkse warenmarkt instelde.

Dit unieke feit wil de Hengelose markt, georganiseerd als centrale vereniging afdeling Hengelo/ Stichting promotie markt Hengelo graag vieren door het organiseren van een éénmalig openbaar evenement opgezet voor en door inwoners van de gemeente Hengelo, op 30 april 2016. De SIOCH is als sponsor bij dit evenement betrokken. 

Een evenement waaraan verschillende onderdelen van de Hengelose culturele, maatschappelijke organisaties zullen nemen. Dit ook om de relatie tussen de Hengelose markt, en de verschillende organisaties (noaberschap) uit de samenleving tot uitdrukking te brengen. Het in onze bedoeling om op 30 april 2016 een evenement te organiseren, dat het centrum van Hengelo in een historisch stadje moet veranderen. 150- jaar terug in de tijd. Met oude kinderspelen ( hinkelen ,hoepelen touwtjespringen, zaklopen, enz.), koetsen, ringsteken , in oude historische kleding gestoken figuranten, oude ambachten, demo verkoop uitstallingen op platte wagens, demo veemarkt, stadspoorten, aankleding van het centrum van Hengelo zang en dans uit die ie periode, kortom een uniek en eenmalig evenement dat op 30 april, precies 150 jaar na invoering van de weekmarkt in Hengelo gehouden zal worden.

Voor het bezoeken van dit evenement zal geen entree geld gevraagd worden. Het is de bedoeling dat juist veel mensen kunnen genieten van een stuk historie dat eenmalig op grote schaal in het centrum van Hengelo georganiseerd zal gaan worden. Naast het evenement is men bezig een boek samen te stellen over 150 jaar weekmarkt Hengelo. Het boek, geschreven door Marco Krijnsen, verschijnt op 30 april 2016, precies 150 jaar nadat de gemeenteraad van Hengelo toestemming gaf voor een wekelijkse groen- en botermarkt. In het boek blikken we terug op de veranderingen in de achterliggende periode (vergeten kramen, marktspullen en handelswaar), portretteren we kleurrijke markthandelaren door de jaren heen (zoals Menthol) en interviewen we marktkooplieden van nu . Andere onderwerpen/invalshoeken: locatie/opstelling markt, ontwikkeling marktkraam en techniek, markthal Oldenzaalsestraat, de koffiesjouwer, marktmeesters, Het wordt een toegankelijk geschreven uitgave met veel beeld van toen en nu.